Dataanalys avslöjar Kents mest deprimerande låtar
Dataanalys avslöjar Kents mest deprimerande låtar

Dataanalys avslöjar Kents mest deprimerande låtar

Published

Data är ordet på allas läppar. Varje dag görs spännande analyser av de enorma mängder data som idag finns tillgängliga. Analyserna rör allt från hur man kan minska spridningen av epidemier som Ebola till hur Donald Trump’s tweets skiljer sig åt baserat på om han själv eller hans rådgivare skriver dem.

Nu har dataanalytikern Filip Wästberg på bloggen DataLand analyserat vilken av Kents låtar som är den mest deprimerande. Genom att analysera Kents texter och data från Spotify har han skapat ett Depp-index över Kents mest deprimerande låtar.  

— Det var bloggaren RCharlie som inspirerade mig med en liknande analys av Radiohead. Spotify hade redan gjort en viss del av analysen då de har en variabel som heter Valence, ett psykologiskt begrepp för huruvida något gör en ledsen eller glad, för nästan alla Kents låtar. Men eftersom jag tror att texterna är viktiga för ”deppigheten” så analyserade jag med hjälp av Språkbankens sentiment-lexikon hur många procent av orden i Kents texter som var negativa. Sedan la jag ihop allt och skapade ett depp-index, säger Filip Wästberg.

Med hjälp av programmeringsspråket R laddade Filip ner all data från Spotifys Web API och alla texter från hemsidan Genius och genomförde analysen som finns öppen för beskådan på hans blogg.

Hur träffsäker är analysen?   
— Musik är i grunden något subjektivt och därför svårt att mäta, men för mig, som varit ett Kent-fan sedan tidiga tonår och dagligen arbetar med data, tycker jag analysen stämmer förhållandevis väl. Att Röd blev den mest deprimerande skivan förvånade mig lite. Men det är ju också enligt mig den bästa så det kanske hänger ihop, säger Filip.

De mest deprimerande Kent-låtarna någonsin:
1. Stoppa mig Juni (Lilla Ego)
2. Gravitation
3. Berg & Dalvana
4. Rosor & Palmblad
5. Hjärta
6. LSD, någon?
7. 18:29-4
8. Vals för Satan (Din vän pessimisten)
9. Vi är inte längre där
10. Thinner

http://dataland.rbind.io/2017/10/15/vilken-är-kents-mest-deprimerande-lat/

Presskontakt:
Filip Wästberg
Mail: Filip.wastberg@gmail.com
Telefon:0735225560
Twitter: @filipwastberg

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

Filip Wästberg.jpg

image | 24.4 KB

Download
Related Stories
Karl Martindahl släpper nytt för första gången på mer än 10 år

ago

Efter flera års kamp mot psykisk ohälsa, där att bara försöka må bra och fungera som pappa, parter och människa tagit nästan all energi, känns det otroligt befriande att vara på en plats där både glädje och hoppfullhet råder igen./Karl Martindahl 2018
Akupressur som egenvårdsteknik

ago

Akupressur och akupunktur är behandlingsmetoder som ska hjälpa kroppen till självläkning. Alejandro Carballo, läkare och specialist inom allmänmedicin och klinisk farmakologi, kommer nu med en bok om de olika behandlingsmetoder som finns och vilka besvär man kan lindra med hjälp av tryck.
Läkaren slår hål på myter om komplementärmedicin

ago

Allt fler vänder sig till alternativa medicinska metoder såsom yoga, akupunktur, naturläkemedel, och ljusterapi. Vissa använder det till och med istället för vanlig sjukvård. Det finns också de som vänder sig emot och tycker att det bara är bluff och båg. Det är en vattendelare. Nu vill Alejandro Carballo reda ut de myter, förutfattade meningar och frågetecken som finns gällande detta.
Ångestpodden nominerade i Guldtuben

ago

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, även kända som Ångestpodden, har nominerats till Årets Podcast i Guldtuben - Sveriges största gala för digitala kreatörer. Guldtuben prisar de största, mest underhållande, inspirerande och engagerande kreatörerna i sociala medier som bidrar till att göra nätet till en roligare och bättre plats.

​Succéduon Emil och Daniel Norberg gör liveshow på Rival i april!

Succéduon Emil och Daniel Norberg har tagit internet med storm med sina parodiklipp! Med över 86 miljoner visningar på YouTube och priser såsom Årets artist (Guldtuben), Årets webbhumor (Svenska humorpriset) och YouTube’s Buzz of the Year (Big Buzz Awards) råder det ingen tvekan om att bröderna lyckats underhålla Sverige. Nu gör Sveriges okrönta parodikungar två exklusiva föreställningar under namnet Paniken bakom parodierna på Rival i Stockholm den 28 och 29 april.