Dataanalys avslöjar Kents mest deprimerande låtar
Dataanalys avslöjar Kents mest deprimerande låtar

Dataanalys avslöjar Kents mest deprimerande låtar

Data är ordet på allas läppar. Varje dag görs spännande analyser av de enorma mängder data som idag finns tillgängliga. Analyserna rör allt från hur man kan minska spridningen av epidemier som Ebola till hur Donald Trump’s tweets skiljer sig åt baserat på om han själv eller hans rådgivare skriver dem.

Nu har dataanalytikern Filip Wästberg på bloggen DataLand analyserat vilken av Kents låtar som är den mest deprimerande. Genom att analysera Kents texter och data från Spotify har han skapat ett Depp-index över Kents mest deprimerande låtar.  

— Det var bloggaren RCharlie som inspirerade mig med en liknande analys av Radiohead. Spotify hade redan gjort en viss del av analysen då de har en variabel som heter Valence, ett psykologiskt begrepp för huruvida något gör en ledsen eller glad, för nästan alla Kents låtar. Men eftersom jag tror att texterna är viktiga för ”deppigheten” så analyserade jag med hjälp av Språkbankens sentiment-lexikon hur många procent av orden i Kents texter som var negativa. Sedan la jag ihop allt och skapade ett depp-index, säger Filip Wästberg.

Med hjälp av programmeringsspråket R laddade Filip ner all data från Spotifys Web API och alla texter från hemsidan Genius och genomförde analysen som finns öppen för beskådan på hans blogg.

Hur träffsäker är analysen?   
— Musik är i grunden något subjektivt och därför svårt att mäta, men för mig, som varit ett Kent-fan sedan tidiga tonår och dagligen arbetar med data, tycker jag analysen stämmer förhållandevis väl. Att Röd blev den mest deprimerande skivan förvånade mig lite. Men det är ju också enligt mig den bästa så det kanske hänger ihop, säger Filip.

De mest deprimerande Kent-låtarna någonsin:
1. Stoppa mig Juni (Lilla Ego)
2. Gravitation
3. Berg & Dalvana
4. Rosor & Palmblad
5. Hjärta
6. LSD, någon?
7. 18:29-4
8. Vals för Satan (Din vän pessimisten)
9. Vi är inte längre där
10. Thinner

http://dataland.rbind.io/2017/10/15/vilken-är-kents-mest-deprimerande-lat/

Presskontakt:
Filip Wästberg
Mail: Filip.wastberg@gmail.com
Telefon:0735225560
Twitter: @filipwastberg
Attachments

Download All

Filip Wästberg.jpg

image | 24.4 KB

Download
Related Stories
Carolina Molses berättelse om hur man hittar tillbaka när man förlorat ett barn

I nya boken Med oss någon annanstans skriver Carolina Molse öppet och ocensurerat om chocken, frustrationen och sorgen när livet inte blir som man tänkt. När det visar sig att dotterns förstoppning var magcancer. En cancer som inte gick att bota. Men också om den vackraste av gåvor och allt det Anna representerade och hur familjen försöker leva vidare i förhållande till det som har drabbat dem.
Svensk fotograf vinner förstapris vid International Photography Awards™

Den svenska fotografen Åke Ericson vinner förstapris i International Photography Awards™. Åke är vinnare i kategorin Professional Book, Documentary och prisas för sin fotodokumentära bok Non Grata, utgiven på det brittiska förlaget Gost.
Svenska succéförfattaren toppar återigen Amazons topplista

Carl-Johan Forssén Ehrlin är tillbaka i toppen med sin nya bok Modiga Morris: en vecka upp och ner - som sålde slut på mindre än en minut. Carl-Johan var den första egenutgivna författaren att toppa Amazons bestseller-lista med boken Kaninen som så gärna ville somna och var också den mest sålda författaren i Japan under ett halvår. Nu fortsätter hans framgångssaga på den japanska marknaden.
8 diagnoser, men också framgångsrik entreprenör - nu berättar Melika Zakariae sin historia

Melika Zakariae är bloggare, fotograf, DJ och har startat en egen tidning. I boken 8 Diagnoser får läsaren följa hur hon som ung tjej slog sig fram i en mansdominerad och hård musikvärld och hur hon lärt sig hantera sina 8 diagnoser och lyckats vända dem till styrkor.
Check your inbox for a subscription confirmation email.
By confirming your subscription you will receive the latest content published on this website and consent to your information being securely processed and stored.