Akupressur som egenvårdsteknik

Akupressur som egenvårdsteknik

Akupressur och akupunktur är behandlingsmetoder som ska hjälpa kroppen till självläkning. Alejandro Carballo, läkare och specialist inom allmänmedicin och klinisk farmakologi, kommer nu med en bok om de olika behandlingsmetoder som finns och vilka besvär man kan lindra med hjälp av tryck.

Bokomslag: Feelless, Alejandro Carballo

Bokomslag: Feelless, Alejandro Carballo

De grundläggande teoretiska principerna för akupunktur och akupressur är tätt sammanvävda med både konfucianismen och taoismen, två av de tre största kinesiska filosofierna (den tredje är buddhismen). Båda dessa filosofier betonar vikten av naturlagarna och uppmanar människor att följa dem istället för att kämpa mot dem. De begrepp som inom taoismen används för att förklara världsalltet, så som yin och yang (universums urkrafter) och de fem elementen, kom att bli centrala även i tolkningen av hur människokroppen fungerar, eftersom kroppen betraktas som en mikroskopisk återspegling av universum.
— ur boken
Feelless är en handbok om akupressur som egenvård. Akupressur består av tryck över samma punkter som sticks med nålar inom akupunktur. Metoden anses vara ett enkelt och säkert komplementärt behandlingsalternativ. Både akupunktur och akupressur kommer från kinesisk läkekonst tradition. De kan inte ersätta den evidensbaserad klinisk behandling - alltså vår traditionella västerländska medicin - men kan med fördel komplettera klinisk behandling eller behandla vissa besvär.

Boken baseras på Världshälsoorganisationens, WHO, lista över godkända indikationer för akupunktur och redogör för när akupressur kan fungera som behandlingsmetod och hur behandlingen ska genomföras. Ett fåtal exempel på besvär som med fördel kan behandlas med akupressur är nacksmärtor, ischias, huvudvärk och illamående.

– I den här boken presenteras användningsområdena där akupressur kan ha effekt. Det är viktigt att du som läser detta är medveten om att boken inte är en rekommendation, och att akupressur är en behandlingsmetod som än så länge ligger utanför den officiella sjukvården. Om du anser att du behöver få vägledning för att lindra ett symtom är ditt primärvårdsteam den bästa instansen att vända sig till. Men om du efter att du har utretts känner att du vill testa dig fram för att behandla vissa symtom kan akupressur vara en metod. Detsamma gäller för den som vill utforska andra vägar till symtomlindring av mindre allvarliga åkommor, kanske för att se om det är möjligt att undvika en viss läkemedelsbiverkan, säger Alejandro Carballo.

Alejandro Carballo, MD, är läkare, specialist i allmänmedicin, företagshälsovård och klinisk farmakologi. Han har under sin karriär parallellt utforskat grunderna för traditionella behandlingsformer som ligger utanför den sedvanliga sjukvården ur en patient- och konsumentperspektiv. Han var en av huvudförfattarna till TRAMIL, en farmakopé om växtbaserade läkemedel i Karibien. Han tog initiativet till den första kursen om komplementärmedicin för läkarstudenter vid Karolinska Institutet i Stockholm, och han har varit konsult till Läkemedelsverket för godkännande av växtbaserade läkemedel samt representerat Sverige i den europeiska kommittén för homeopati. Alejandro är också utbildad i kinesisk akupunkturteknik. Han driver för närvarande en vårdcentral i Sverige, och Spiragreen, ett företag specialiserat på egenvård. Tidigare har han skrivit boken Komplementärmedicin, som gavs ut i mars 2018.
Attachments

Download All

Bokomslag- Feelless.png

image | 32.1 KB

Download
Alejandro Carballo.jpg

image | 9.82 KB

Download
Related Stories
Carolina Molses berättelse om hur man hittar tillbaka när man förlorat ett barn

I nya boken Med oss någon annanstans skriver Carolina Molse öppet och ocensurerat om chocken, frustrationen och sorgen när livet inte blir som man tänkt. När det visar sig att dotterns förstoppning var magcancer. En cancer som inte gick att bota. Men också om den vackraste av gåvor och allt det Anna representerade och hur familjen försöker leva vidare i förhållande till det som har drabbat dem.
Svensk fotograf vinner förstapris vid International Photography Awards™

Den svenska fotografen Åke Ericson vinner förstapris i International Photography Awards™. Åke är vinnare i kategorin Professional Book, Documentary och prisas för sin fotodokumentära bok Non Grata, utgiven på det brittiska förlaget Gost.
Svenska succéförfattaren toppar återigen Amazons topplista

Carl-Johan Forssén Ehrlin är tillbaka i toppen med sin nya bok Modiga Morris: en vecka upp och ner - som sålde slut på mindre än en minut. Carl-Johan var den första egenutgivna författaren att toppa Amazons bestseller-lista med boken Kaninen som så gärna ville somna och var också den mest sålda författaren i Japan under ett halvår. Nu fortsätter hans framgångssaga på den japanska marknaden.
8 diagnoser, men också framgångsrik entreprenör - nu berättar Melika Zakariae sin historia

Melika Zakariae är bloggare, fotograf, DJ och har startat en egen tidning. I boken 8 Diagnoser får läsaren följa hur hon som ung tjej slog sig fram i en mansdominerad och hård musikvärld och hur hon lärt sig hantera sina 8 diagnoser och lyckats vända dem till styrkor.
Check your inbox for a subscription confirmation email.
By confirming your subscription you will receive the latest content published on this website and consent to your information being securely processed and stored.