Akupressur som egenvårdsteknik

Akupressur som egenvårdsteknik

Published

Akupressur och akupunktur är behandlingsmetoder som ska hjälpa kroppen till självläkning. Alejandro Carballo, läkare och specialist inom allmänmedicin och klinisk farmakologi, kommer nu med en bok om de olika behandlingsmetoder som finns och vilka besvär man kan lindra med hjälp av tryck.

Bokomslag: Feelless, Alejandro Carballo

Bokomslag: Feelless, Alejandro Carballo

De grundläggande teoretiska principerna för akupunktur och akupressur är tätt sammanvävda med både konfucianismen och taoismen, två av de tre största kinesiska filosofierna (den tredje är buddhismen). Båda dessa filosofier betonar vikten av naturlagarna och uppmanar människor att följa dem istället för att kämpa mot dem. De begrepp som inom taoismen används för att förklara världsalltet, så som yin och yang (universums urkrafter) och de fem elementen, kom att bli centrala även i tolkningen av hur människokroppen fungerar, eftersom kroppen betraktas som en mikroskopisk återspegling av universum.
— ur boken
Feelless är en handbok om akupressur som egenvård. Akupressur består av tryck över samma punkter som sticks med nålar inom akupunktur. Metoden anses vara ett enkelt och säkert komplementärt behandlingsalternativ. Både akupunktur och akupressur kommer från kinesisk läkekonst tradition. De kan inte ersätta den evidensbaserad klinisk behandling - alltså vår traditionella västerländska medicin - men kan med fördel komplettera klinisk behandling eller behandla vissa besvär.

Boken baseras på Världshälsoorganisationens, WHO, lista över godkända indikationer för akupunktur och redogör för när akupressur kan fungera som behandlingsmetod och hur behandlingen ska genomföras. Ett fåtal exempel på besvär som med fördel kan behandlas med akupressur är nacksmärtor, ischias, huvudvärk och illamående.

– I den här boken presenteras användningsområdena där akupressur kan ha effekt. Det är viktigt att du som läser detta är medveten om att boken inte är en rekommendation, och att akupressur är en behandlingsmetod som än så länge ligger utanför den officiella sjukvården. Om du anser att du behöver få vägledning för att lindra ett symtom är ditt primärvårdsteam den bästa instansen att vända sig till. Men om du efter att du har utretts känner att du vill testa dig fram för att behandla vissa symtom kan akupressur vara en metod. Detsamma gäller för den som vill utforska andra vägar till symtomlindring av mindre allvarliga åkommor, kanske för att se om det är möjligt att undvika en viss läkemedelsbiverkan, säger Alejandro Carballo.

Alejandro Carballo, MD, är läkare, specialist i allmänmedicin, företagshälsovård och klinisk farmakologi. Han har under sin karriär parallellt utforskat grunderna för traditionella behandlingsformer som ligger utanför den sedvanliga sjukvården ur en patient- och konsumentperspektiv. Han var en av huvudförfattarna till TRAMIL, en farmakopé om växtbaserade läkemedel i Karibien. Han tog initiativet till den första kursen om komplementärmedicin för läkarstudenter vid Karolinska Institutet i Stockholm, och han har varit konsult till Läkemedelsverket för godkännande av växtbaserade läkemedel samt representerat Sverige i den europeiska kommittén för homeopati. Alejandro är också utbildad i kinesisk akupunkturteknik. Han driver för närvarande en vårdcentral i Sverige, och Spiragreen, ett företag specialiserat på egenvård. Tidigare har han skrivit boken Komplementärmedicin, som gavs ut i mars 2018.

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

Bokomslag- Feelless.png

image | 32.1 KB

Download
Alejandro Carballo.jpg

image | 9.82 KB

Download
Related Stories
Karl Martindahl släpper nytt för första gången på mer än 10 år

ago

Efter flera års kamp mot psykisk ohälsa, där att bara försöka må bra och fungera som pappa, parter och människa tagit nästan all energi, känns det otroligt befriande att vara på en plats där både glädje och hoppfullhet råder igen./Karl Martindahl 2018
Läkaren slår hål på myter om komplementärmedicin

ago

Allt fler vänder sig till alternativa medicinska metoder såsom yoga, akupunktur, naturläkemedel, och ljusterapi. Vissa använder det till och med istället för vanlig sjukvård. Det finns också de som vänder sig emot och tycker att det bara är bluff och båg. Det är en vattendelare. Nu vill Alejandro Carballo reda ut de myter, förutfattade meningar och frågetecken som finns gällande detta.
Ångestpodden nominerade i Guldtuben

ago

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, även kända som Ångestpodden, har nominerats till Årets Podcast i Guldtuben - Sveriges största gala för digitala kreatörer. Guldtuben prisar de största, mest underhållande, inspirerande och engagerande kreatörerna i sociala medier som bidrar till att göra nätet till en roligare och bättre plats.
Fotodokumentation av situationen för romer i tio europeiska länder

ago

Fotograf Åke Ericson spenderade nio år i tio länder och fotograferade romer under en tid då de över i stort sett hela Europa har utsatts för förtryck, hat och diskriminering. Resultatet är en av de tyngsta och mest innehållsrika fotoböcker om romer som publicerats i modern tid.

​Minskat förtroende för insamlingsorganisationer

Snart avslutas ännu ett år när fler människor än tidigare är i behov av stöd och hjälp i olika situationer. Samtidigt sjunker trovärdigheten för insamlingsorganisationer. Det visar en ny undersökning gjord av Välgörenhetsbarometern, som presenteras den 14:e december i rapporten Blir Sverige kallare?