Läkaren slår hål på myter om komplementärmedicin

Läkaren slår hål på myter om komplementärmedicin

Published

Allt fler vänder sig till alternativa medicinska metoder såsom yoga, akupunktur, naturläkemedel, och ljusterapi. Vissa använder det till och med istället för vanlig sjukvård. Det finns också de som vänder sig emot och tycker att det bara är bluff och båg. Det är en vattendelare. Nu vill Alejandro Carballo reda ut de myter, förutfattade meningar och frågetecken som finns gällande detta.

Alejandro Carballo har 30 års erfarenhet som läkare. Parallellt har han studerat och verkat som expert inom komplementärmedicin. Han har bland annat varit konsult för Läkemedelsverket kring registrering av växtbaserade läkemedel. Han slår i sin nya bok “komplementärmedicin” hål på de vanliga myterna som finns kring detta omdebatterade ämne.

5 vanliga myter om komplementärmedicin:

1. “Yoga och meditation har bara med religiös övertygelse att göra”
Falskt! Yoga kan påverka system i kroppen som leder till att mängden stresshormon minskar och att immunförsvaret stärks. Det finns bevis på goda effekter vid behandling av stress, depression, ätstörningar, förlossningssmärtor, artros med mera, listan kan göras lång. Meditation kan öka produktionen av dopamin och serotonin som höjer vårt humör. Det kan också öka produktionen av melatonin som gör oss avslappnade. Därmed kan det ge goda resultat vid behandling av stress, depression och ångest.

2. “All typ smärta kan lindras med akupunktur”
Falskt! Akupunktur är effektivt vid vissa typer nerv-eller inflammationsbetingad smärta. Det finns en rad smärttillstånd som faktiskt inte svarar på akupunktur alls.

3. “Akupunktur är BARA effektiv mot smärta”
Falskt! World Health Organization har faktiskt rekommenderat akupunktur för behandling av minst 12 olika tillstånd som inte har med smärta att göra. Det kan bland annat användas som komplementsbehandling vid nedstämdhet, kräkningar och illamående. Det kan också rätta till felplacering av foster, hjälpa till med igångsättning av förlossning och vid rehabilitering av strokepatienter.

4. “Naturläkemedel är bra för de är naturliga och lika gamla som jordens ursprungsbefolkning”

Falskt! Hälso- och kosttillskottsindustrin är en av de snabbast växande industrierna i världen. Den omsätter över 35 miljarder Euro per år och sanningen är att en stor andel av deras hälsopåståenden saknar vetenskapligt grund. Ofta finns det bara ekonomiska intressen bakom. Deras produkter bevakas inte heller av myndigheter på samma sätt som andra läkemedel. Och bara för att det existerat länge betyder det inte att det är bra, även rökning är lika gammal som jordens ursprungsbefolkningen.

5. “Riktig, legitimerad sjukvårdspersonal ska inte syssla med komplementärmedicin”
Sant och falskt! Det viktigaste är att ställa rätt diagnos i tid, och att patienten blir behandlad och rehabiliterad på bästa möjliga sätt. Men det bör finnas sjukvård med fokus på hela människan, både “vanlig” sjukvård men också terapeutiska metoder för att främja optimal hälsa och optimalt helande. Komplementära metoder ska självklart användas som just komplement men många efterfrågar personlig vård som också överensstämmer med deras värderingar, världsbild och kultur.

Alejandro är aktuell med boken Komplementärmedicin som du kan läsa mer om HÄR.
Bokomslag: Komplementärmedicin, Alejandro Carballo

Bokomslag: Komplementärmedicin, Alejandro Carballo

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

Alejandro-Carballo_Foto_Tomas-Kihlman.jpg

image | 517 KB

Download
Bokomslag - Komplementärmedicin.jpg

image | 42.1 KB

Download
Related Stories
Karl Martindahl släpper nytt för första gången på mer än 10 år

ago

Efter flera års kamp mot psykisk ohälsa, där att bara försöka må bra och fungera som pappa, parter och människa tagit nästan all energi, känns det otroligt befriande att vara på en plats där både glädje och hoppfullhet råder igen./Karl Martindahl 2018
Akupressur som egenvårdsteknik

ago

Akupressur och akupunktur är behandlingsmetoder som ska hjälpa kroppen till självläkning. Alejandro Carballo, läkare och specialist inom allmänmedicin och klinisk farmakologi, kommer nu med en bok om de olika behandlingsmetoder som finns och vilka besvär man kan lindra med hjälp av tryck.
Ångestpodden nominerade i Guldtuben

ago

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, även kända som Ångestpodden, har nominerats till Årets Podcast i Guldtuben - Sveriges största gala för digitala kreatörer. Guldtuben prisar de största, mest underhållande, inspirerande och engagerande kreatörerna i sociala medier som bidrar till att göra nätet till en roligare och bättre plats.
Fotodokumentation av situationen för romer i tio europeiska länder

ago

Fotograf Åke Ericson spenderade nio år i tio länder och fotograferade romer under en tid då de över i stort sett hela Europa har utsatts för förtryck, hat och diskriminering. Resultatet är en av de tyngsta och mest innehållsrika fotoböcker om romer som publicerats i modern tid.

Ångestpodden nominerade i Guldtuben

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, även kända som Ångestpodden, har nominerats till Årets Podcast i Guldtuben - Sveriges största gala för digitala kreatörer. Guldtuben prisar de största, mest underhållande, inspirerande och engagerande kreatörerna i sociala medier som bidrar till att göra nätet till en roligare och bättre plats.