Läkaren slår hål på myter om komplementärmedicin

Läkaren slår hål på myter om komplementärmedicin

Allt fler vänder sig till alternativa medicinska metoder såsom yoga, akupunktur, naturläkemedel, och ljusterapi. Vissa använder det till och med istället för vanlig sjukvård. Det finns också de som vänder sig emot och tycker att det bara är bluff och båg. Det är en vattendelare. Nu vill Alejandro Carballo reda ut de myter, förutfattade meningar och frågetecken som finns gällande detta.

Alejandro Carballo har 30 års erfarenhet som läkare. Parallellt har han studerat och verkat som expert inom komplementärmedicin. Han har bland annat varit konsult för Läkemedelsverket kring registrering av växtbaserade läkemedel. Han slår i sin nya bok “komplementärmedicin” hål på de vanliga myterna som finns kring detta omdebatterade ämne.

5 vanliga myter om komplementärmedicin:

1. “Yoga och meditation har bara med religiös övertygelse att göra”
Falskt! Yoga kan påverka system i kroppen som leder till att mängden stresshormon minskar och att immunförsvaret stärks. Det finns bevis på goda effekter vid behandling av stress, depression, ätstörningar, förlossningssmärtor, artros med mera, listan kan göras lång. Meditation kan öka produktionen av dopamin och serotonin som höjer vårt humör. Det kan också öka produktionen av melatonin som gör oss avslappnade. Därmed kan det ge goda resultat vid behandling av stress, depression och ångest.

2. “All typ smärta kan lindras med akupunktur”
Falskt! Akupunktur är effektivt vid vissa typer nerv-eller inflammationsbetingad smärta. Det finns en rad smärttillstånd som faktiskt inte svarar på akupunktur alls.

3. “Akupunktur är BARA effektiv mot smärta”
Falskt! World Health Organization har faktiskt rekommenderat akupunktur för behandling av minst 12 olika tillstånd som inte har med smärta att göra. Det kan bland annat användas som komplementsbehandling vid nedstämdhet, kräkningar och illamående. Det kan också rätta till felplacering av foster, hjälpa till med igångsättning av förlossning och vid rehabilitering av strokepatienter.

4. “Naturläkemedel är bra för de är naturliga och lika gamla som jordens ursprungsbefolkning”

Falskt! Hälso- och kosttillskottsindustrin är en av de snabbast växande industrierna i världen. Den omsätter över 35 miljarder Euro per år och sanningen är att en stor andel av deras hälsopåståenden saknar vetenskapligt grund. Ofta finns det bara ekonomiska intressen bakom. Deras produkter bevakas inte heller av myndigheter på samma sätt som andra läkemedel. Och bara för att det existerat länge betyder det inte att det är bra, även rökning är lika gammal som jordens ursprungsbefolkningen.

5. “Riktig, legitimerad sjukvårdspersonal ska inte syssla med komplementärmedicin”
Sant och falskt! Det viktigaste är att ställa rätt diagnos i tid, och att patienten blir behandlad och rehabiliterad på bästa möjliga sätt. Men det bör finnas sjukvård med fokus på hela människan, både “vanlig” sjukvård men också terapeutiska metoder för att främja optimal hälsa och optimalt helande. Komplementära metoder ska självklart användas som just komplement men många efterfrågar personlig vård som också överensstämmer med deras värderingar, världsbild och kultur.

Alejandro är aktuell med boken Komplementärmedicin som du kan läsa mer om HÄR.
Bokomslag: Komplementärmedicin, Alejandro Carballo

Bokomslag: Komplementärmedicin, Alejandro Carballo

Attachments

Download All

Alejandro-Carballo_Foto_Tomas-Kihlman.jpg

image | 517 KB

Download
Bokomslag - Komplementärmedicin.jpg

image | 42.1 KB

Download
Related Stories
Carolina Molses berättelse om hur man hittar tillbaka när man förlorat ett barn

I nya boken Med oss någon annanstans skriver Carolina Molse öppet och ocensurerat om chocken, frustrationen och sorgen när livet inte blir som man tänkt. När det visar sig att dotterns förstoppning var magcancer. En cancer som inte gick att bota. Men också om den vackraste av gåvor och allt det Anna representerade och hur familjen försöker leva vidare i förhållande till det som har drabbat dem.
Svensk fotograf vinner förstapris vid International Photography Awards™

Den svenska fotografen Åke Ericson vinner förstapris i International Photography Awards™. Åke är vinnare i kategorin Professional Book, Documentary och prisas för sin fotodokumentära bok Non Grata, utgiven på det brittiska förlaget Gost.
Svenska succéförfattaren toppar återigen Amazons topplista

Carl-Johan Forssén Ehrlin är tillbaka i toppen med sin nya bok Modiga Morris: en vecka upp och ner - som sålde slut på mindre än en minut. Carl-Johan var den första egenutgivna författaren att toppa Amazons bestseller-lista med boken Kaninen som så gärna ville somna och var också den mest sålda författaren i Japan under ett halvår. Nu fortsätter hans framgångssaga på den japanska marknaden.
8 diagnoser, men också framgångsrik entreprenör - nu berättar Melika Zakariae sin historia

Melika Zakariae är bloggare, fotograf, DJ och har startat en egen tidning. I boken 8 Diagnoser får läsaren följa hur hon som ung tjej slog sig fram i en mansdominerad och hård musikvärld och hur hon lärt sig hantera sina 8 diagnoser och lyckats vända dem till styrkor.
Check your inbox for a subscription confirmation email.
By confirming your subscription you will receive the latest content published on this website and consent to your information being securely processed and stored.