Fotodokumentation av situationen för romer i tio europeiska länder

Fotodokumentation av situationen för romer i tio europeiska länder

Published

Fotograf Åke Ericson spenderade nio år i tio länder och fotograferade romer under en tid då de över i stort sett hela Europa har utsatts för förtryck, hat och diskriminering. Resultatet är en av de tyngsta och mest innehållsrika fotoböcker om romer som publicerats i modern tid.

Bokomslag: Non Grata, Åke Ericson

Bokomslag: Non Grata, Åke Ericson

Under sommaren 2009 fann jag mig i staden Breclav, som ligger i södra Tjeckien. Här fick jag veta att borgmästaren hade vräkt två romska familjer från sina hem - i en stad där de hade bott i flera generationer - för att skapa plats för ett nytt shoppingcenter i området. Detta var början på mitt dokumentärfotografi-projekt om det romska folket i Europa och deras levnadsförhållanden. De bor ofta utanför samhället, utan mänskliga rättigheter: sociala, politiska, kulturella och ekonomiska. Mitt mål med denna fotografiserie är att nå bortom den klichébild som finns av romerna. Jag vill inte bara visa det förtryck och den misär som en stor del av romerna lever under. Min berättelse är också om de romer som är integrerade i det europeiska vardagslivet.
      — Åke Ericson

Ericsons titel anspelar på den diskrimination som många romer möter i sitt dagliga liv, på grund av sina efternamn eller utseenden. Non Grata färdas från bosättningar som Lunix IX utanför Kosice i östra Slovakien, till områden av Spanien där romska barn går i vanlig skola och kan klättra på den socioekonomiska stegen och där romsk kultur är till största del accepterad av en stor del av befolkningen. Ericson försöker att visa inte bara verkligheten för en malplacerad grupp, men också den positivitet och kreativitet som existerar inom den.

Hittills har Ericson dokumenterat livet och kampen hos det romska folket i Frankrike, Serbien, Kosovo, Rumänien, Sverige, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Spanien och Schweiz - vilket gör verket till det bredaste av sitt slag i modern tid. Fotografierna Åke Ericson tagit under sin resa publiceras nu för första gången i Non Grata, samtidigt som de kommer ställas ut på olika platser i Europa under ungefär ett halvårs tid.

Åke Ericson (1962) föddes i Västerås. Hans första bild publicerades när han var bara 14 år och han började arbeta som fotograf vid 16 års ålder. Efter 12 år på lokala och regionala tidningar i Sverige, började han arbeta på Skandinaviens största tidning Aftonbladet - där han arbetade i nästan 10 år innan han blev frilansfotograf år 2000. Han har samröre med Aurora Photos i New York och hans fotografier har publicerats i CNN, Newsweek, Paris Match, Le Figaro, Stern och Le Monde. Han har även arbetat med bland annat Läkare utan gränser och Röda Korset. Hans verk har ställts ut på drygt 20 soloutställningar och han har varit mottagare av mängder av priser, inklusive Årets Pressfotograf i Sverige år 2008.
Författarporträtt_Ŋke-Ericson.jpgNon Grata_fotograf_Ŋke-Ericson-11.jpgNon Grata_fotograf_Ŋke-Ericson-07.jpgNon Grata_fotograf_Åke-Ericson-02.jpg

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

Non Grata-fotograf_Ŋke Ericson-11.jpg

image | 9.82 MB

Download
Non Grata-fotograf_ŠÅke Ericson-02.jpg

image | 9.45 MB

Download
Non Grata-fotograf_Ŋke Ericson-07.jpg

image | 9.62 MB

Download
Författarporträtt_Åke-Ericson.jpg

image | 9.31 MB

Download
Bokomslag_Non-Grata.png

image | 26.5 KB

Download
Related Stories
Karl Martindahl släpper nytt för första gången på mer än 10 år

ago

Efter flera års kamp mot psykisk ohälsa, där att bara försöka må bra och fungera som pappa, parter och människa tagit nästan all energi, känns det otroligt befriande att vara på en plats där både glädje och hoppfullhet råder igen./Karl Martindahl 2018
Akupressur som egenvårdsteknik

ago

Akupressur och akupunktur är behandlingsmetoder som ska hjälpa kroppen till självläkning. Alejandro Carballo, läkare och specialist inom allmänmedicin och klinisk farmakologi, kommer nu med en bok om de olika behandlingsmetoder som finns och vilka besvär man kan lindra med hjälp av tryck.
Läkaren slår hål på myter om komplementärmedicin

ago

Allt fler vänder sig till alternativa medicinska metoder såsom yoga, akupunktur, naturläkemedel, och ljusterapi. Vissa använder det till och med istället för vanlig sjukvård. Det finns också de som vänder sig emot och tycker att det bara är bluff och båg. Det är en vattendelare. Nu vill Alejandro Carballo reda ut de myter, förutfattade meningar och frågetecken som finns gällande detta.
Ångestpodden nominerade i Guldtuben

ago

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, även kända som Ångestpodden, har nominerats till Årets Podcast i Guldtuben - Sveriges största gala för digitala kreatörer. Guldtuben prisar de största, mest underhållande, inspirerande och engagerande kreatörerna i sociala medier som bidrar till att göra nätet till en roligare och bättre plats.

Ny hjälpande bok från succéförfattaren bakom Kaninen som så gärna ville somna

Kaninen som så gärna ville somna har blivit en världssuccé, med fler än 2,3 miljoner exemplar sålda världen över. Bland annat blev det den första egenutgivna boken någonsin att toppa Amazons bestseller-lista och den var under ett halvår den mest sålda i hela Japan - alla kategorier. Nu är författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin tillbaka med en bok som även denna gång hjälper barn med problem: att hantera känslor, till exempel kopplat till matvägran, mörkerrädsla och saknad.